• English
 • Nederlands
Background Image

2019 het jaar van – ”350 jaar Rembrandt en de Gouden Eeuw”

2019 het jaar van – ”350 jaar Rembrandt en de Gouden Eeuw”

Rembrandt van Rijn - Amsterdam Welcome

Rembrandt van Rijn leefde en schilderde tijdens een periode van bijzondere rijkdom en wijsheid in de zeventiende eeuw, beter bekend als de Nederlandse Gouden Eeuw. In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf, als eerbetoon aan de meest invloedrijke kunstenaar organiseren verschillende musea in samenwerking met het NBTC ‘’350 jaar Rembrandt en de Gouden eeuw’’. Musea gevestigd in Amsterdam en Den Haag presenteren vernieuwde tentoonstellingen over alle aspecten die met het leven en de kunst van deze prestigieuze kunstenaar te maken heeft.

Nog even een klein feitje met betrekking tot het Rembrandt jaar!
Rembrandt van Rijn is geboren in Leiden, 1606. Toen hij zich in 1620 inschreef aan de Leidse Universiteit gebruikte hij de naam: ‘’Rembrandus’’ pas in 1633 schreef hij voor het eerst de naam ‘’Rembrandt’’ onder een van zijn schilderijen. Voor die tijd werd zijn naam nog zonder ‘’T’’ geschreven, maar wat de officiële spellingvariant is blijft een raadsel.

Hieronder vindt u een lijst waarop alle tentoonstellingen in en rondom Amsterdam en Den Haag te vinden zijn. Houd onze maandelijkse evenementenkalender goed in de gaten, hier zullen we u meer vertellen over de activiteiten rond het Rembrandt-jaar en andere activiteiten in Amsterdam.

Amsterdam

 • Rembrandt privé, Stadsarchief Amsterdam (7 december 2018 – 7 april 2019)
 • Rembrandt’s Social Network, Rembrandthuis (1 februari – 19 mei 2019)
 • Alle Rembrandts, Rijksmuseum (15 februari – 10 juni 2019)
 • Inspired by Rembrandt, Rembrandthuis (7 juni – 1 september 2019)
 • Rembrandts meesterwerk uit het Israel Museum, Joods Historisch Museum  (13 september – 10 november 2019)
 • Labaratorium Rembrandt, Rembrandthuis (21 september 2019 – 16 februari 2020)
 • Rembrandt – Velázquez, Rijksmuseum (11 oktober 2019 – 19 januari 2020)

Den Haag

 • Rembrandt en het Mauritshuis – Mauritshuis (31 januari – 15 september 2019)
 • Beeldvorming over Johan Maurits – Mauritshuis (4 april – 7 juli 2019)
 • Nicolaes Maes – Mauritshuis (17 oktober 2019 – 19 januari 2020)

Het Rembrandthuis:

Ga terug in de tijd en ervaar het leven van Rembrandt, wandel door zijn keuken, zijn woonkamer, bewonder het werk van de meester zelf en zijn bekende leerlingen. Het meest unieke is de werkkamer, waar Rembrandt van 1639 tot 1658 zijn meesterwerken maakte. Dat betekent dat het schilderij “Het gezelschap van kapitein Frans Banning Cocq” beter bekend als “De Nachtwacht” ook in Amsterdam is geschilderd.

Wanneer u dit speciale museum bezoekt, moet u erop letten dat Rembrandt (inclusief zijn beroemde leerlingen zoals Ferdinand Bol en Flick) ook hun dagen in dit huis doorbrachten. Er is veel geschiedenis binnen deze muren gemaakt!

 

No Comments

Post a Comment